בדיקת הצפה

נוכחות של נזילה בבית היא אף פעם לא עניין נעים ולכן, על מנת לשמור על תשתית חזקה ויציבה, נהוג לבצע עבודת איטום שתמנע מצבים של רטיבות. במידה והקירות שלכם לחים, או שאתם עדים לסימני עובש ולחות ועלייה משמעותית בחשבונות המים – יכול להיות שיש לכם נזילה בצנרת.

בדיקת הצפה יכולה לחסוך לכם את הסיטואציה הלא נעימה הזאת, לאפשר זיהוי של ליקויים באיטום הנוכחי הקיים בבית ואף להעלות את הצורך בביצוע עבודת איטום גגות מבעוד מועד לפני שהבעיה מחמירה.

אז מתי נהוג לבצע בדיקת הצפה?

לאחר עבודת איטום

במידה וסבלתם מנזילה והחלטתם להיעזר באיש מקצוע שיבצע עבודת איטום, חשוב לדעת שנהוג לבצע בדיקת הצפה בסיום העבודה. בדיקת הצפה היא חלק בלתי נפרד מעבודת איטום ומרבית קבלני האיטום מציעים את שירותי הבדיקה. משמעות הבדיקה היא לוודא שהעבודה נעשתה כמו שצריך ולא סובלת מליקויים שעשויים להפתיע אתכם בהמשך.

על אף שמדובר בבדיקה חשובה, ישנם קבלנים שנוהגים להשמיט את הצעד המשמעותי הזה בעבודה משיקולי חיסכון, חיפוף או חשש מתוצאות הבדיקה. ולכן, חשוב לוודא לפני סגירת תנאי העבודה על קביעת ביצוע בדיקת הצפה איכותית בסיום האיטום, שתאפשר לכם להיות רגועים שהעבודה בעלת תוצאה מספקת.

לפני בואו של החורף

מומלץ מאוד לבצע בדיקת הצפה בימי החורף הקרים, כיוון שמדובר בעונה גשומה. כל עוד הגג והקירות רטובים, מאתגר מאוד לבצע איטום שהוא איכותי. במילים אחרות, ישנה חשיבות לביצוע בדיקה תחזוקתית בשגרה, לפני בואם של ימי החורף הסגריריים על מנת להקדים תרופה למכה ולהימנע ממצב לא נעים של רטיבות בקור ובגשם.

במידה והאיטום שלכם מיושן או שיש לכם ספקות בנוגע לתקינות של האיטום הנוכחי, דאגו לבצע בדיקה כבר בימי הקיץ או הסתיו.

כיצד מתבצעת בדיקת הצפה?

את בדיקת ההצפה כאמור, נהוג לבצע לאחר עבודת איטום או לחילופין כחלק מבדיקה שגרתית לפני ימי החורף. ראשית, נעשית חסימה של פתחי הניקוז של הגג באופן הרמטי וממלאים את השטח הנבחן במים בגובה של 10 ס"מ. את המים נהוג להשאיר במשך שלושה ימים ולבחון האם יש חלחול טבעי של המים לתשתית שיוצרת מצב של נזילה. במידה ולאחר שלושת ימי הבדיקה לא צצו בעיות של נזילה, הגג תקין ועבר את הבדיקה.

חשוב לדעת שלא נהוג לבצע בדיקת הצפה על גביי אזורים מרוצפים והדבר אף מתוקנן במכון התקנים. הדבר נובע מכך שבמצב כזה, במידה והמים חודרים לאזור מתחת לריצוף יהיה בלתי אפשרי לנקז את המים ולכן עלולים להיווצר נזקי מים משמעותיים במיוחד. כלומר, במידה ועבודת האיטום נעשית מסיבה כזו או אחרת מעל אזור מרוצף, עדיף לסמוך על קבלן איטום מקצועי במיוחד שיעשה עבודה איכותית ללא בדיקה.

במצב כזה, חשוב לבחור באיש מקצוע מנוסה בעבודתו שיעניק את העבודה הטובה ביותר.

היכן נהוג לבצע בדיקת הצפה?

גג הבית

בדיקת הצפה לגגות נהוג לבצע לאחר עבודת האיטום או לחילופין, לפני ימי החורף הקרים על מנת למנוע פגיעה נוכח נזקי הגשם – בימי החורף הקרים והגשומים מאתגר מאוד לבצע עבודת איטום, לכן במידה ולא תגיעו מוכנים לחורף, בעייתי יהיה לדאוג לתיקון הנזילה.

מרפסת

בדיקת האיטום למרפסת נעשית באופן דומה לבדיקת האיטום בגג. בהכנסת המים לחלל המרפסת, חשוב להקים מעין סכר שיתחום את המרפסת וישאיר את המים בגבולותיה. זאת על מנת למנוע מצב בו המים ייכנסו לחלל הבית דרך חריצים שונים בהם המסילות או החלונות.

החשיבות של בדיקת ההצפה במרפסת, היא לא רק כלפי השגרה האישית של בני הבית, אלא גם עבור השכנים. כשל כזה או אחר באיטום המרפסת יכול ליצור נזקי מים נרחבים ונזילות בדירות השכנות ומכאן להביא לריבים ואף לפעילות משפטית.

מנעו את הבעיה מבעוד מועד באמצעות עבודת איטום איכותית ובדיקתה באופן ייסודי. כיוון שבסיום העבודה ימוקם הריצוף, הבדיקה צריכה להיות קפדנית, כיוון שלא ניתן לבצע בדיקת הצפה בשטח מרוצף.

מקלחות וחדרים רטובים

בדיקת הצפה של המקלחת או חדרי הבית תתבצע במהלך בניית הבית לפני תחילת עבודת הריצוף. במהלך בדיקת הצפה של מקלחות וחדרים רטובים ממלאים במים את שטח החדר עד להצפה ומשאירים את המים ל-48 שעות לפחות. כיוון שמדובר באזורים בבית שחשופים לרטיבות ולחות באופן תמידי בשגרה, מדובר בבדיקה שהיא חשובה במיוחד. לכן, נדרשת עבודת איטום טובה וחזקה שתהיה עמידה בפני נזקי המים השונים.

מי מורשה לבצע את הבדיקה?

בהתאם לתקנות של מכון התקנים הישראלי, כל בדיקת הצפה חשוב שתיעשה בפיקוח או על ידי מפקח בנייה מקצועי. לפי התקן בדיקת ההצפה כוללת בדיקה חזותית, הכנות כמו בחינת המרזבים וניהול הבדיקה בימים יבשים מגשם ורק לאחר מכן ביצוע הבדיקה בהתאם לנהלים שפורטו.

כמה עולה ביצוע של בדיקת הצפה?

בדיקת הצפה כוללת שני ביקורים של מפקח הבדיקה לפחות – פעם אחת למילוי המים באזור הנבדק ופעם נוספת לריקונם. נהוג לא פעם להביא עובד מנוסה בשטח שיבדוק כל כמה שעות את מצב האזור הנבחן על מנת לוודא שלא נוצרים נזקים משמעותיים נוכח הבדיקה. ולכן, נהוג לקבוע את תשלום בדיקת ההצפה בהתאם לאזור הנבדק, הצורך וניסיון איש המקצוע.

בשביל לסבר לכם את האוזן, מחיר סטנדרטי של בדיקת הצפה של גג עומדת על 2-4 ש"ח למ"ר ונוטה לרדת ככל שמדובר בגג גדול יותר.

כל האמור בכתבה אינו מחליף ייעוץ מקצועי של קבלן איטום

זיפות גג

תוכן עניינים