אז נכון, כשהסלון מטפטף כמובן שכבר לא יהיה מנוס מהבאת איש מקצוע שיאטום את הנזילה. אבל האמת היא, שחשוב להקדים תרופה למכה ולמנוע מצבים חמורים של נזילה עוד לפני שהחורף מגיע.
איטום באמצעות יריעות ביטומניות הוא ללא ספק אחת משיטות האיטום הפופולאריות ביותר ועבור קבלנים רבים אף נחשבת לשיטת האיטום הכי מומלצת. היתרון המרכזי אולי של עבודת איטום באמצעות יריעות ביטומניות הוא העמידות. לאחר שנעשתה עבודת האיטום, היריעות הביטומניות צפויות להחזיק לתקופה ממושכת במיוחד, שנעה בין 7-10 שנים ולעיתים אפילו יותר. זאת כיוון שהיריעות הביטומניות עמידות לתנאי חום וקור, רטיבות וגם חזקות ועמידות מפני פגיעות. בנוסף, עוצמת החומר פותרת את בעל הגג מצורך באחזקה של הגג לאחר עבודת האיטום ולכן מדובר באפשרות אידיאלית עבור גגות רבים.
איך נעשית העבודה?
ארגון סביבת העבודה
לפני שמתחילים בעבודה יש לדאוג להכנות מקדימות שכוללות בהתאם לצורך יצירת שיפועים באמצעות בטון לטובת ניתוב המים למרזב, קילוף חלקי או מלא של איטומים קיימים והסרה של גופים בולטים מהגג. בנוסף, מומלץ במיוחד לבצע שטיפה לגג במלואו ולאפשר לו במשך יממה להתייבש. השטיפה תאפשר לחשוף שקעים שחשוב לתקן בטרם ביצוע עבודת האיטום.
ביצוע העבודה
תחילה, קבלן האיטום ימרח חומר פרמייר. מדובר בשכבת ייסוד שמקשרת בין היריעה הביטומנית לתשתית של הגג. מעליה ניתן לפרוש את יריעות הגג, תוך שמירה על חפיפה של עשרה סנטימטרים לפחות בין היריעות. בסיום פריסת היריעות, הקבלן ידאג לגימור קצוות היריעות ויוודא את איכות הלחמת היריעה וימרח חומר ביטומני על היקף הגג ועל היריעה חומר ביטומני, או חומר אחר שיספק אחיזה טובה. באופן כזה, בסיום העבודה אמורה להתקבל שכבה שנראית כיחידה אחת.
עבור אלו גגות מתאימות יריעות ביטומניות?
עבודת איטום ביריעות ביטומניות מתאימה למרבית הגגות, אך כמובן לפני כן חשוב לבדוק בכל זאת אם יש מגבלות שעשויות להפריע לעבודה. למשל, במצב בו האיטום הנוכחי על הגג הינו איטום בחומרים אקריליים, חשוב לפני יישום היריעות לקלף את הצבע הנוכחי. זאת כיוון שאין לבצע איטום ביריעה ביטומנית עם גגות שמושם עליהם צבע אקרילי. בנוסף, גג עמוס בדודים, גופי מיזוג ושלל אבזור על הגג הוא גג בעייתי לאיטום כיוון שהדבר מהווה קושי לפריסת היריעות ואף ימנע עבודה שתספק איטום מושלם. בחלק מהמקרים הקבלן יסכים לבצע את העבודה תוך פירוק הדודים על הגג והחזרתם בסיום העבודה.
שאלות ותשובות
ישנם שני סוגים עיקריים של יריעות ביטומניות – APP, יריעה ביטומנית שמוכרת בעמידות שלה לתנאי חום ושמש ולכן נהוגה בארץ החמה שלנו, ויריעת SBS, יריעה שעמידה במיוחד לתנאי קור ולכן אידיאלית בעיקר לאיטום של גגות באזורים קרירים כמו בצפון הארץ או לחילופין לאיטום של מקלטים ורצפות. בנוסף, יריעות ביטומניות מגיעות בעובי של 4 או 5 מ"מ וניתן לפרוס אותן בצורה שהיא דו או חד שכבתית.
מחיר של עבודת אטימה ביריעות ביטומניות נע על פי גודל הגג בגגות קטנים או כמחיר גלובלי לעבודה. בגגות בגודל סטנדרטי המחיר עומד על 85-120 ש"ח למטר עבור יריעות בעובי של 5 מ"מ ו-65-80 ש"ח למטר עבור יריעות בעובי של 4 מ"מ. המחיר עבור מרבית קבלני האיטום יורד למטר ככל שהגג גדול יותר ובמרבית המקרים לא נהוג כמעט הבדל בין המחיר עבור יריעות APP או SBS. פרמטרים נוספים שעשויים להשפיע על תמחור העבודה הם נגישות לגג והמצב של הגג.
לאחר סיום העבודה, לא נשאר לכם יותר מידי מה לעשות. בשביל לוודא שהעבודה נעשתה כראוי, תוכלו לבקש מהקבלן שביצע את העבודה לערוך בדיקת איטום. במהלך הבדיקה הקבלן יציף את הגג במים ויבחן את מצב הבית והגג לאחר כשלוש יממות – אם הבית לא הוצף, סימן שמדובר בעבודה שכנראה תספק לכם מענה איכותי לצורך באיטום לכמה שנים הקרובות.
מרבית אנשי המקצוע נותנים אחריות של עשר שנים על עבודת האיטום ביריעות ביטומניות.